Blogs die te maken hebben met het onderwerp natuur. Niet alleen leuke dingen die je kan ondernemen in de buitenlucht of natuurreizen, maar zeer zeker ook, een plek waar we graag tijd doorbrengen, de tuin.
Haal de natuur in huis met onze tips, idee├źn en blogs ter inspiratie!

Wat komt er kijken bij het afsluiten van een hypotheek?

Nog tijd over? Lees dan deze blogs eens.

Vanwege grote schaarste op de woningmarkt zijn de huizenprijzen in de afgelopen jaren explosief gestegen. Dit maakt het met name voor starters erg lastig, en in sommige gevallen bijna onmogelijk, ertussen te komen en een (starters-)woning te bemachtigen. Kijkdagen zijn binnen no-time vol en je moet soms halsoverkop een beslissing nemen en een bod uitbrengen om nog kans te kunnen maken op een woning.

En stel je hebt geluk en je bent de hoogste bieder, kom je aan bij misschien nog wel de belangrijkste vraag; Krijg je alles rond? Om je hierbij te helpen geven wij een overzicht van wat er komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek.

Hypotheekaanbieders

Er zijn ten eerste onwijs veel aanbieders bij wie je een hypotheek kunt afsluiten. Hierbij kun je denken aan banken, maar bijvoorbeeld ook een pensioenfonds of verzekeraar. Maar hoe weet je nu wie in jouw situatie de meest geschikte aanbieder is?

Om hierachter te komen zijn er handige tools waar je zelf de actuele hypotheekrente kunt berekenen. Dit geeft je een helder overzicht, waarin je diverse aanbieders gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Via deze weg kun je daarnaast ook direct doorklikken om een offerte aan te vragen bij de door jou gewenste aanbieder. Het is daarnaast ook verstandig een afspraak in te plannen bij een hypotheekadviseur die je over alles tot in de kleinste details kan vertellen en bij wie je terecht kunt met al jouw vragen.

Hypotheekvorm

Naast de keuze voor de juiste aanbieder, moet je ook nadenken over het soort hypotheek dat je af wilt sluiten. De meest gebruikelijke vormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Het verschil hiertussen zit in de aflossing. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later meer af. De verhouding tussen het betalen van rente en aflossen verandert hierbij langzaam. Je begint hierbij met lage maandlasten en na verloop van tijd ga je steeds meer betalen.

Daarentegen betaal je bij de lineaire hypotheek elke maand een gelijk deel aan aflossing. Je lost hierbij sneller af en betaalt aan het begin juist meer dan aan het eind. Het bedrag waarover je nog rente moet betalen wordt namelijk steeds kleiner en hierdoor ligt het te betalen maandbedrag na verloop van tijd ook lager. 

Er zijn verschillende websites die je kunt raadplegen wanneer je vragen hebt over het aflossen van een hypotheek. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Hypotheekrente.nl voor de meest actuele informatie over het afsluiten van een hypotheek of plan een gesprek in met een adviseur.

Andere blogs