Blogs die te maken hebben met het onderwerp natuur. Niet alleen leuke dingen die je kan ondernemen in de buitenlucht of natuurreizen, maar zeer zeker ook, een plek waar we graag tijd doorbrengen, de tuin.
Haal de natuur in huis met onze tips, idee├źn en blogs ter inspiratie!

Starten als ondernemer? Hier moet je aan denken!

Nog tijd over? Lees dan deze blogs eens.

Droom jij van een leven als zzp’er? Trekt het freelancersbestaan en de bijbehorende vrijheid je wel? Logisch, want als ondernemer kun je zelf bepalen waar je werkt, wanneer je werkt en met wie je in zee gaat. Niet voor niets starten elk jaar opnieuw weer duizenden mensen als ondernemer. Hoor jij daar dit jaar ook bij? Dan moet je een aantal dingen doen om te kunnen starten. Ze zijn natuurlijk niet verplicht, maar wel zeker aan te raden als je je zaakjes goed op orde wilt hebben.

Schrijf een ondernemingsplan

Je zult niet de eerste zijn die direct wil starten en het liefst zijn of haar weg bepaalt tijdens het ondernemen. Op zich geen slecht idee, maar het kan ook zeker geen kwaad om wat dingen op een rijtje te zetten voordat je daadwerkelijk start. Hoe ga je je geld verdienen? Wie zijn je concurrenten? Wat doe je als je aanpak niet werkt, en hoeveel geld moet je eigenlijk investeren? In een ondernemingsplan test je als het ware de haalbaarheid van jouw ideeën. Daardoor kun je niet alleen starten met een duidelijke visie, maar ook gemakkelijk bijsturen als je merkt dat het niet gaat zoals je had gepland. Een aanrader dus, zo’n ondernemingsplan!

Regel je boekhouding als een pro

Als je net start als ondernemer kun je misschien zelf je boekhouding nog wel bijhouden. Groeit je business groter? Dan is de kans groot dat je alles beter kunt uitbesteden. Je moet namelijk veel meer zaken regelen en berekenen dan je denkt. Een boekhouder is op de hoogte van alle regels en wetgeving, en kan je dus niet alleen adviseren, maar ook zorgen dat je je aan de regels houdt.

Ervaren boekhouders vind je werkelijk overal, of je nu in een klein dorpje woont of een grote stad, zoals Enschede. Deze boekhouder in Enschede kun je bijvoorbeeld inschakelen voor zowel je btw-aangiftes als het maken van jaaropgaven en de aangifte winstbelasting. Liever iemand bij je in de buurt? Even googlen en je hebt zo iemand gevonden.

Vergeet de marketing niet

Er zijn veel ondernemers die super goed zijn in wat ze doen, maar eigenlijk geen idee hebben hoe ze hun product of dienst verkopen. Marketing is echt een vak apart, dat moet je niet onderschatten. Het is heel wat meer dan enkel af en toe iets op social media plaatsen. Denk dus na over hoe je je business gaat aanprijzen, en schakel eventueel een professional in op dit gebied. Want hoe goed je ook bent in wat je doet, als je niet weet hoe je het aan de man brengt, zul je niet slagen als ondernemer.

Andere blogs