Blogs die te maken hebben met het onderwerp natuur. Niet alleen leuke dingen die je kan ondernemen in de buitenlucht of natuurreizen, maar zeer zeker ook, een plek waar we graag tijd doorbrengen, de tuin.
Haal de natuur in huis met onze tips, ideeën en blogs ter inspiratie!

Energie besparen door zelf zonnepanelen te plaatsen

Nog tijd over? Lees dan deze blogs eens.

Veel mensen hebben ze al op hun dak liggen: zonnepanelen. Voor de huizenbezitter die nog niet tot het plaatsen van zonnepanelen is overgegaan kunnen de stijgende energieprijzen een argument zijn om die stap nu toch maar eens te zetten. Natuurlijk kun je dat door een gespecialiseerd bedrijf laten doen, maar ook zelf zonnepanelen plaatsen is voor veel mensen haalbaar. Dat scheelt in de kosten, je hebt het hele proces en de planning in eigen hand en voor iemand die een beetje handig is en geen hoogtevrees heeft, is het ook heel leuk om het zelf te doen.

Wat heb je nodig voor het zelf zonnepanelen plaatsen?

Om succesvol zonne-energie te kunnen gebruiken heb je meer nodig dan alleen zonnepanelen. Daarbij komen nog een omvormer, de bekabeling en het montagemateriaal. Soms heb je ook een optimizer nodig. Online kun je bij Stralendgroen je eigen doe-het-zelfpakket samenstellen. Met de speciale configurator kun je allerlei keuzes maken en uiteindelijk op jouw perfecte pakket uitkomen. Extra informatie is beschikbaar en je kunt ook altijd contact opnemen met het bedrijf. Binnen een paar weken heb je dan je pakket zonnepanelen in huis. Natuurlijk heb je wat gegevens nodig van je eigen situatie, vooral van je dak, maar met de online ondersteuning wordt het allemaal een stuk makkelijker.

Keuzes

Het lijkt op het eerste gezicht simpel: je bestelt zonnepanelen en wat materiaal om ze te bevestigen en klaar. Maar er zijn onderweg nog wel wat keuzes te maken. Dat begint natuurlijk met de keuze voor het aantal panelen. Bepalende aspecten daarin zijn de afmeting van je dak en je verbruik. Met de technische gegevens van de panelen erbij kun je uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Ook het uiterlijk van de panelen is een keuze, ze zijn er in allerlei soorten. Ook een wat technische keuze is welke soort omvormer je nodig hebt. Het aantal zonnepanelen en dus het vermogen dat de omvormer moet verwerken is één van de dingen die daar een rol bij speelt. Ook bij het kopen van de bekabeling kun je verschillende keuzes maken, ook afhankelijk van je eigen kennis van elektra. Bij de montage set speelt vooral het soort dak een rol. Heb je een plat dak, een pannendak of een golfplaten dak? Er zijn ook nog een paar extra’s die je kunt bestellen. Zoals een monitoringsysteem waarmee te allen tijde op je telefoon of je computer allerlei statistische informatie kunt zien. Wanneer één of meer panelen veel in de schaduw liggen, kan een optimizer nodig zijn.

Andere blogs