Blogs die te maken hebben met het onderwerp natuur. Niet alleen leuke dingen die je kan ondernemen in de buitenlucht of natuurreizen, maar zeer zeker ook, een plek waar we graag tijd doorbrengen, de tuin.
Haal de natuur in huis met onze tips, ideeën en blogs ter inspiratie!

Alles wat je moet weten over Jasmijn planten

Nog tijd over? Lees dan deze blogs eens.

Als je interesse hebt om je tuin wat op te vrolijken is een Jasmijn plant wellicht wat voor jou. Je hebt verschillende soorten Jasmijn planten. Denk bijvoorbeeld aan de gele Jasmijn of de Toscaanse Jasmijn winterhard. Jasmijn planten zien er vrolijk uit. In dit artikel vind je meer informatie over Jasmijn planten. 

Over de Jasmijn plant

Jasmijn (geslacht Jasminum) is een geslacht van ongeveer 200 soorten geurende struiken en wijnstokken van de olijffamilie (Oleaceae). De planten zijn inheems in tropische en in sommige gematigde streken van de Oude Wereld. Verschillende worden gekweekt als sierplanten. De meeste echte jasmijnen hebben klimtakken zonder ranken. De witte, gele of zelden roze bloemen zijn buisvormig met een uitlopende, gelobde, vuurradachtige vorm; er zijn enkele dubbelbloemige soorten ontwikkeld. De bladeren kunnen groenblijvend of bladverliezend zijn en zijn meestal samengesteld uit twee of meer blaadjes, hoewel sommige soorten eenvoudige bladeren hebben. De vrucht bij de meeste soorten is een tweelobbige zwarte bes.

Soorten Jasmijn planten

Je hebt verschillende soorten Jasmijn planten. Denk aan de gewone jasmijn, of dichteresjasmin, afkomstig uit Iran, produceert geurige witte bloemen die de bron zijn van jasmijn die in de parfumerie wordt gebruikt. Het wordt op grote schaal gekweekt vanwege zijn glanzende bladeren en trossen bloemen die in de zomer bloeien. Winterjasmijn, een Chinese soort met solitaire gele bloemen, wordt gebruikt als bodembedekker op hellingen. Japanse, of sleutelbloem, is een vergelijkbare plant met grotere bloemen die in de winter bloeien. Italiaanse jasmijn, een wijnstokachtige struik met gele bloemen, heeft veel gecultiveerde variëteiten. De geurige gedroogde bloemen van Arabische jasmijn worden gebruikt om jasmijnthee te maken. Veel geurende planten uit andere families krijgen de naam jasmijn, waaronder de ster, of Confederate Jasmijn, Kaapse Jasmij en jasmijntabak.

Hoe zorg je voor Jasmijn planten

Voor het beste resultaat, kweek Jasmijn in de buurt van een muur of hek in vochtige maar goed doorlatende grond op een beschutte, zonnige plaats. Veel soorten verdragen schaduw, maar ze doen het het beste in de volle zon. Je kunt Jasmijn ook in grote potten kweken. In de zomer moet je de Jasmijn plant wekelijks voeden met een kalirijke bemesting en jonge scheuten aan hun steun binden als en wanneer dat nodig is. Zomer- en winterbloeiende Jasmijn na de bloei snoeien. In de herfst is het een goed idee om rond de basis van de plant te mulchen met goed verteerde mest, compost of bladschimmel. Jasmijnen zijn gemakkelijk te kweken zonder ernstige plagen en ziektes. Binnen gekweekte planten kunnen vatbaar zijn voor kasplagen zoals wolluis en spint, en pas op voor bladluizen op buitenplanten.

 

Andere blogs